Руската армия атакува множество градове в Украйна в понеделник. За въздушни

...
Руската армия атакува множество градове в Украйна в понеделник. За въздушни
Коментари Харесай

Путин се готви да ползва химическо оръжие, предупреди Байдън. Мариупол е почти изравнен със земята

Руската войска нападна голям брой градове в Украйна в понеделник. За въздушни удари съобщиха от столицата Киев, от втория по величина град Харков на Изток, от пристанищните градове Мариупол и Одеса и от Николаев на Юг.

Според кмета на Киев Виталий Кличко, мирните жертви там, убити при въздушни набези от началото на войната преди съвсем месец, стават към този момент 65.

В град Мариупол, който е обсаден от съветски войски от седмици, повече от 80 % от инфраструктурата е развалена или разрушена. Според Организация на обединените нации филантропичната обстановка там е „ извънредно сериозна “ с „ сериозна и евентуално животозастрашаваща липса на храна, вода и медикаменти “.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел назова това, което се случва в Мариупол, " съществено военно закононарушение ".

По данни, представени от вицепремиера Ирина Верещук, общо 8057 жители са били евакуирани в сигурност през седем коридора за евакуация в понеделник. Сред тях са единствено 3007 души от Мариупол.

Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски упрекна Русия, че съзнателно унищожава веригите за произвеждане на храни в Украйна. Целта е хората да бъдат докарани до апетит, сподели полякът в понеделник вечерта в Брюксел. „ Това е част от съветската имперска политика — явно способ за завладяване. Гладът умишлено се употребява като оръжие ", твърди той. Украйна е един от най-големите производители на зърно в света. 

Министерството на защитата на Съединени американски щати счита, че съветските войски в Украйна съзнателно се насочват към цивилни цели. „ Продължаваме да следим безразборни офанзиви против цивилни, които считаме, че в доста случаи са умишлени “, сподели представителят на Пентагона Джон Кърби.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън повтори изказванията си, че Владимир Путин обмисля потреблението на химически оръжия в Украйна: Русия популяризира изфабрикуваното обвиняване, че Украйна има биологични и химически оръжия, сподели Байдън. Това е явен знак, че самият Путин обмисля потреблението на сходни оръжия.

Друга опасност, съгласно Байдън, са съветските хакерски атаки. Американският президент призова фирмите в Съединени американски щати да засилят кибер отбраните си.

Украинските служби настояват, че са предотвратили нов опит за атентат против Володимир Зеленски. 

Според организация Униан група съветски диверсанти, водени от сътрудник на тайните служби, са били задържани в град Ужгород, който се намира в граничния триъгълник сред Украйна, Словакия и Унгария. В допълнение към офанзивата против Зеленски в Киев, поръчката към тези хора е включвала и осъществяването на поредност от саботажни дейности в държавния регион и в други елементи на Украйна. Информацията не може да бъде тествана без значение, написа " Шпигел ". 

Украинският президент желае всички съглашения, реализирани в договарянията с Русия, да бъдат потвърдени от общонационален референдум. Зеленски разгласи това в понеделник вечерта по малкия екран. В същото време той отхвърли ултиматумите от страна на Русия. „ Украйна не може да дава отговор на ултиматуми от Руската федерация “, сподели той. „ Всички би трябвало да бъдем унищожени. Тогава техният ултиматум ще бъде автоматично изпълнен. ”

Зеленски повтори, че упорства за персонална среща с съветския си сътрудник Владимир Путин. Наскоро Кремъл отхвърли сходно предложение.

В ново видеобръщение Зеленски призова сънародниците си да се опълчват на съветските войски и да устоят на офанзивите. „ За да спасим нашите хора. Борете се! Борете се и помагайте! “ В обръщението си към „ великите хора на великата Украйна “ Зеленски дефинира съветските военни като „ плебеи на пропаганда, която промива мозъците им “. Президентът насочи и заплаха против всички съветски военни, които нападат цивилните в Украйна: " И вас ви чака черна лента ", сподели той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР